Waarmee kunt u terecht?

Iedere volwassene met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) die daardoor problemen ondervindt met communiceren (taal- of spraakproblemen) of slikken, kan in de praktijk terecht voor onderzoek, advies en/of behandeling.

Afasie
Taalproblemen door een beroerte (CVA) of een andere hersenbeschadiging. Dit kan zich uiten in woordvindingsproblemen, moeilijk formuleren van zinnen, niet goed begrijpen van taal, problemen met lezen en schrijven.

Klik hier voor meer informatie over afasie.

Apraxie van de spraak
Bij apraxie van de spraak is het programma die de spraakbewegingen aanstuurt aangedaan door een hersenbeschadiging. De spraakspieren zelf werken nog wel goed.

Rechterhemisfeer taalproblemen
Door hersenletsel kunnen er problemen ontstaan in het taalgebruik. Zoals bijvoorbeeld het begrijpen van grapjes, het letterlijk nemen van taal of woordvindingsproblemen.

Dysartrie
Onduidelijk of zacht spreken door een beroerte (CVA) of een andere hersenaandoening.

Communicatieproblemen bij dementie
Door dementie kunnen verschillende problemen ontstaan in het communiceren. Zoals het moeilijk kunnen vertellen van een samenhangend verhaal, weinig initiatief nemen tot spreken, woordvindingsproblemen. Ook de non-verbale communicatie verandert soms.

Klik hier voor meer informatie over communicatie en dementie.

Slikproblemen
Morsen uit de mond van eten of drinken, niet goed kunnen kauwen, eten niet weg kunnen krijgen of hoesten en verslikken. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld:
• herhaaldelijke luchtweginfecties en longontsteking
• benauwdheid en hoesten
• gewichtsverlies en ondervoeding
• schaamte en angst
• geen deel meer willen nemen aan gezamenlijk koffiedrinken of eten

Problemen van het hoofd-halsgebied
Zoals kaakgeklemdheid, tandenknarsen of gespannen spieren, vaak in combinatie met stem-, spraak- of slikklachten. Deze kunnen zijn ontstaan uit gewoonte, door stress of neurologische oorzaken.

Individuele therapie

Therapie
Communicatiecentrum Taalstroom biedt logopedische behandeling voor volwassenen met Niet Aangeboren Hersenletsel en hun omgeving. Zoals bijvoorbeeld mensen met taal- en spraakproblemen na een beroerte, bij dementie of een neurodegeneratieve aandoening. We bieden zorg op maat geheel passend bij de cliënt en zijn omgeving. Hierbij worden de talenten, interesses en sterke kanten benut. Naast individuele therapie is er mogelijkheid tot groepstherapie. Bovendien is er mogelijkheid om deel te nemen aan specifieke activiteiten zoals creatieve groepstherapie, afasiekoor, het maatjesproject en lotgenotencontact.

Individuele therapie
Wij bieden individuele logopedisch behandeling om de communicatie/taal- en spraak te bevorderen/optimaliseren dan wel te behouden. Hierbij wordt zorg op maat geboden. We behandelen onder andere afasie, dysartrie, rechterhemisfeer-taalstoornissen, spraakapraxie. Mochten zich naast communicatieproblemen ook slikproblemen voordoen kan de cliënt hier begeleiding bij ontvangen. Ook hierin zijn wij gespecialiseerd.

Werkwijze
Wanneer u contact met ons opneemt, maken wij een afspraak met u voor een intake-gesprek. We bespreken dan wat uw klachten zijn, hoe ze zijn ontstaan en wat u wilt bereiken. Daarna volgt mogelijk een onderzoek.
Voor een behandeling heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. De eerste keer moet u ook een geldig ID-bewijs meebrengen.

Aanmelden voor individuele logopedische behandeling
Klik hier om u aan te melden en een afspraak te maken. U kunt ook telefonisch contact opnemen.